Thursday, December 31, 2009

2010...

 AHLAN WA SAHLAN YA 2010...

SELAMAT TINGGAL 2009...
Ha...macammaner dengan azam 2009?harap-harap dah dikecapi...sememangnya azam yg kite buat dlm hidup kite terlalu berharga biarpun azam tuu sekecil zarah atau sebesar belanga,kan?kan?

ha....2010 dan datang...
sudah pasang azam baru dlm tahun ni?
yg pasti, azam tahun 2010 ni mestinya yg lebih baik dr azam tahun lepas, kan?moga-moga dlm 2010 ni, kite dpt membaiki diri kite ke arah yg lebih cemerlang....
bagi ana, azam tahun 2010 terlalu berharga sebab dlm tahun nilah ana akan menduduki PMR...
YA ALLAH, TERANGKANLAH HATI HAMBAMU INI SEWAKTU MENGHADAPI DLM PEPERIKSAAN TERUTAMA SEKALI DLM PMR, YA ALLAH...

ha...
bagi yg bakal-bakal menduduki PMR nanti lakukan yg terbaik dan gambatte!!
PMR ni umpama berada dalam medan perang...
bukankah dlm medan perang, kite kene mempunyai strategi yg mantap dan peluru-peluru yg mencukupi?
ha...
macam tu jugaklah keadaannya dlm PMR nanti!!
we must struggle for 9A in PMR...
we must work hard and smart...
keep moving forward...
doa....
always pray...
always tawakkal...
always pay attention when teachers teach us...
jangan meninggi suara kat mak dan ayah dan cikgu-cikgu...
kalau tak, ilmu yg dicurahan tak berkat..
jikalau ilmu yg sepatutnya dicurahkan dlm diri kite tetiba jer dicurahkan kat tempat lain, bahaya tu, nak....

okey, pen off...



Wednesday, December 30, 2009

just catatan

BERIKUT ADALAH CATATAN ANA SEWAKTU BERADA DI KAMPUNG.....
JUST WRITE....IT DOESN'T MAKE ANY SENSE,RIGHT?




Bertolak ke kampung.
semasa berada dlm kereta, ana banyak menghabiskan masa ana dengan tido jer...last-last, bukak mata, tengok dah sampai dekat masjid...Masjid tu tersergam indah, besar dan cantik...ana sekeluarga terus menunaikan solat asar....ramai jugaklah yg ada dkt masjid ni.Maklumlah, CUTI!
Lepas solat asar, tanpa membuang masa(ceh...ayat skema..)kami bergegas ke destinasi yang sebenar...pendek kate, everyone have their own destiny.(ceh...dok pasal ayat ni muncul)Dlm perjalanan, ayah ade belikan kami sekeluarga beberapa 'tongkol' jagung.Jagung tuu manis...nikmat mase ana makan jagung manis dan panas-panas ni...ALHAMDULILLAH.

7.45 malam

sampai kat kampung(rumah tok).
Terus solat Maghrib.
Takder aper2 aktiviti yang ana buat...just belek-belek buku KH...(alamak???perdagangan...why?why?well...ana not that good in PDK...lebih-lebih lagi yg bab simpan kira tu...org lain cakap simpan kira tu senang...cuma ingat 2 faktor jer...debit dan kredit...ader satu hari tuu, ana kene marah sbb tak mahir dlm bab nilah!!!
sigh....more likely say that PDK is my weak subject..but, INSYA-ALLAH, ana will try smarter and harder...more smarter and more harder...always practice bcoz practise make perfect, right???
after that, ana dan adik-beradik ana tengok cerita Alvin and the chipmunk....punyalah kelakor citer tuu...besh!!!
then, ana went to bed...

ARGGGHHH...ana just got a nightmare dream...dlm mimpi ana, ana sedang menduduki PMR...lepastu, ana dapat slip kertas PMR!!!

semasa...

ana..

bukok...

slip...

PMR...

tuu...

ana terjaga...maknanya, ana tak sempatlah nak tahu berapa yg ana dpt dlm mimpi ana tu, worst isn't?

6.00 pagi

Lepas solat Subuh, ana tido balik...mak ana cakap kalau kite sambung tido selepas solat Subuh, senanglah badan nak naik...lepas bangun drpd tido, org lain dah tak ader..mereka semua pergi ambik ubat kat farmasi kemudian gi beli bahan-bahan nak buat chicken chop...tulah, bangun lewat, kan dah kena tinggal...

11.50 pagi

bertolak ke rumah Chek Ma aka rumah sepupu tersayang, Fitriyyah..sapa kat situ, ana tengok cerita yg ade dlm laptopnyer...petang tu, ana tolong Chek Ma dan mak ana utk buat chicken chop...best jugaklah...

9.15 malam

sebelum ana pulang kat rumah tok, sempat lagi ana makan mee buatan Chek Ma...mak ana cakap kami semua kene balik sebelum pukul 10.00 malam sbb Fawwaz nak tengok cerita TITANIC...
Apabila tiba kat rumah tok, ana bergegas gi kat ruang keluarga dan tekan punat tv...nak tengok TITANIC...cedih wooo kisah dia...(jiwang sebentar...)

1.35pagi

punyerlah tido lewat...

4.30 petang

ana sekeluaga bersiap-siap untuk pulang...ceehhh... ana sempat lagi pergi beli pau panas...hajat di hati nak beli pau panas inti kelapa, tapi dah habis...nak buat camaner, kan?

9.30 malam

sampai kat rumah...ana terus gi kat katil ana..buat aper? tidolah....


dlm cuti ni, ana just balik kampung jer..tupun 3 hari jer...selebihnyer tak gi maner-maner...cuti kat rumahlah...
nak buat cammaner?


okeylah, pen off....

Tuesday, December 29, 2009

ADAKAH KAU LUPA....

        Adakah kau lupa....
siapa yang telah membesarkan kau...
mereka menjaga kau tanpa mengenal apa itu erti keperitan hidup
walaupun mereka sekarang sedang melalui keperitan itu...
dan...
seolah-olah keperitan itu tiada dalam kamus hidup mereka..

Adakah kau lupa...
siapa yang mengayungkan buaian sehingga kau terlena?
mereka bimbang jika kau belum tidur....
mereka bimbang jika kau sakit...

Adakah kau lupa?
Siapa yg akan kau temui jika kau berada dalam kesulitan?
mereka akan membantu kau jika kau terperangkap dalam lembah kehinaan dan kebinasaan...
nasihat yang mereka keluarkan daripada mulut mereka terlalu berharga rasanya....
Adakah kau lupa?
Siapa yang mula-mula memelukmu,
menciummu,
membelaimu..
dan...
siapa yang paling gembira di saat kau berjaya?
Apakah yang sedang kau bayangkan apabila kau membaca entry ni?
adakah kau sedang membayangkan kedua ibu bapa kau?
ingatlah...
jangan jadi seperti kacang lupakan kulit...
jangan cuba melukakan hati mereka....
mereka terlalu sayangkan kau...
cuba gembirakan hati mereka...
cuba...
cubalah....
tanpa mereka, kita tidak dapat melihat segala kenikmatan yang sementara di muka bumi ini....

Thursday, December 24, 2009

INSPIRASI ANA...




Hari ini adalah tarikh keramat bagi pelajar2 yg nak ambik result PMR.....
24/12/2009
Tarikh tersebut mungkin menjadi mimpi yg indah atau sebaliknya...
dan...
tarikh tersebut sudah muncul...
bagaimana perasaan?
Gementar?
Ahh....
sudah tentu...
ana mungkin tak dapat nak bayangkan bagaimana situasi pelajor2 Form 3 ni mase nok ambik result....
mungkin nervous tahap maksima...
atau...
bercucuran air mata
sbb GEMBIRA...
Dan...
ada jugak yg sebaliknya...
ana belum lagi menghadapi PMR..
tapi tahun depan, ana tak boleh lari dari tak ambil PMR
sbb..
ana dah FORM 3...

wEHHhHhh...
gementar rasenyer...
entah cukup entah tidak persediaan ana untuk ulangkaji pljrn yg penting mase waktu cuti ni...
seminggu shj lagi cuti sekolah akan berakhir...
waaaahhh....
debor eehh...
asal ingat balik yg ana akan jadi Form 3, mesti jadi blurr jer muke...

okey,okey...
fasal sepupu ana(Fitriyyah)
rase-rase nyer dia sorang ajer sepupu ana yg pergi ambik result hari ini...


Tadi, mak dia bagi mesej kat mak ana...
'dia dpt 9A....'
WAAHH...tahniah ana ucapkan pade dia ni....
moga2 perkara ni akan menjadi inspirasi untuk ana mencapai keputusan yg cemerlang dlm PMR next year!!!
Tahniah, Fitriyyah!!!
"kakak, setiap anak sulung dlm sepupu kakak semua dpt keputusan yg cemerlang...taun dpn, kakak pulak..."
wei lorrr....takutlah mase mak ana cakap macam tu...dahlah ana ni skill debor, nervous....
"sedak aahhh dpt keputusan gitu..."{innerself}
Insya-Allah...
ana akan terus mencuba, never give up and keep moving forward dlm apa jua keadaan...
moga2 ana akan buat yg terbaik dlm PMR nanti, YA ALLAH...
tiada hadiah yg paling bermakna untuk diberikan kpd mak n ayah ana selain mengecapi kejayaan....
kejayaan sepupu ana tu...
                akan ana jadikan satu inspirasi yg bermakna....
                                ...............................


(fit, cakap terima kasih kat ana sebab sudi siarkan kisah ni dlm blog ni....kekgi, famous nama fit....err...dlm blog analah...)

Tuesday, December 22, 2009

YANG TAKKAN BERLALU PERGI...

Semua kata-kata ini ana ambil/copy/cetak dari laman web http://www.iluvislam.com/.
Renung-renungkanlah kata-kata ini...
semoga ia memberi kesedaran kepada kita yg lemah dan hina-dina ini...
wallahu'alam...

                 Bismillah...
Allah Yang Menguasai Perjalanan Langit Dan Bumi...

Adapun manusia apabila Tuhannya mengujinya,
lalu dia dimuliakan-Nya dan diberikan-Nya kesenangan,
maka dia akan berkata...
"Tuhanku telah memuliakanku..."

Adapun Tuhan mengujinya
lalu membatasi rezekinya maka dia berkata,
"Tuhanku menghinakanku..."
(Al-Fajr89 15-16)

Jangan begitu sayang,
Tuhan tahu apa yang terbaik untukmu...

Diwajibkan ke atasmu berperang,
padahal berperang itu sesuatu yg kamu benci...

Boleh jadi kamu membenci sesuatu
padahal ia amat baik bagimu,dan boleh jadi(pula) kamu menyukai
sesuatu,padahal ia amat buruk bagimu,
Allah Maha Mengetahui sedangkan kamu tidak mengetahui...
(Al-Baqarah 2:216)
......

akan ada yang datang
dan ada yang berlalu pergi

Manusia itu akan datang dan berlalu pergi
Harta benda itu akan datang dan pergi
Kesedihan itu akan datang dan pergi
Masalah itu akan datang dan pergi
......


....


...

Tapi...

Ada juga yang datang
dan tak akan pernah sesekali pergi

Siapa?

...


...

Allah, sayang.
Allah.
Allah akan tetap di situ
sekalipun kamu melupakannya
Allah takkan pernah meninggalkanmu dan takkan berpaling darimu.
Allah akan terus memerhatikan.

Allah ada setiap masa
Bila sahaja yang kamu mahu
Kembali padaNya ya sayang
Allah sedang menantimu

Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya tentang Aku,
maka(jawablah), bahawasanya Aku adalah dekat.
Aku mengabulkan permohonan
orang yang berdoa apabila ia memohon kepadaKu
maka hendaklah mereka memenuhi (segala perintahKu)
dan hendaklah mereka beriman kepadaKu
agar mereka selalu berada dalam kebenaran
(Al Baqarah 186)
.....

jangan biar sampai Allah murka kepada kita...









Monday, December 21, 2009

entahlah...

Semalam, mak ana ade bagitau yg kami sekeluarga akan ke Gambang.
"Buat ape,mak?"tanya ana,naif.
"Ayah kate nak pergi ke Water Park, Gambang tuuu..."
anapun,rase seronok jugaklah...maklumlah cuti ni tak pegi mane2pun...hanya duduk kat rumah jerlah...layan friendster, blog, youtube,bace buku....buat gitu2jer....mak kate kami semua akan ke situ 24 haribulan ni....
tup....tup...tup....
hari ni pulak mak ana nak cancel gi kat situ...anapun buat poyo jerlah...#$^%^% "kite balik ke kampung jerlah....lagipun mak nak ambik ubat resdung Fawwaz (he got a flulah pulak....),mak nak ambik ubat Nawfal dan ubat mak sekali gus...."
(innerself)
habis, lepastu kite duduk kat rumah toklah??kat rumah tok, mane ade orang...lagi bosan..dua kali ganda lebih bosan drpd duduk kat rumah...perasaan bosan ana kat kampung mungkin akan terubat sikit jer...tupun kalau gi kat rumah Fitriyyah...

haissshhh...
~kat kampung bukannyer boleh buat ape-apepun...
~lagi menambahkan sakit hati adelah...(takleh kate pasal  ape....secret)

haissshhh...
baru ajer nak lepaskan tension...pastu jadi gitu plak...
taknak balik kampung....

                  okey, pen off...

Sunday, December 20, 2009

copyKAT...



Bile ana rase tension thp maksima


Bile ana rase bahagia...


Bile ana malas...


Bile ana stress sampai kene hentak2 kepala


Bile ana nok berjaya...

Thursday, December 17, 2009

joke...

                                                    
 DIAM KETIKA MAKAN...

sewaktu sedang makan, tiba-tiba...
si anak : ayah, di...
si ayah : diam,semasa makan,kita tidak boleh bercakap!
selepas makan,
si ayah : nak, waktu makan tadi, apa yg kau ingin katakan?
si anak : ayah, sewaktu ayah makan daun salad,ada ulat di atas daun itu.....

SI TUA,SI BUDAK DAN COKELAT

Pada suatu petang yg hening, kelihatan si tua sedang duduk termenung di atas bangku.Tiba-tiba, datang si budak dan duduk di tepi si tua tersebut.Si budak sedang enak makan cokelatnya.Si tua asyik memandangnya .Sesudah selesai makan cokelat yg ke-20...
''Nak, pak cik ade benda nak nasihat kat kau ni...''
si budak memandangnya tanpa sebarang kata.
"kalau makan cokelat banyak sangat, tak baik untuk kesihatan dan gigi mudah rosak."budak itu terus berkata...
"datuk sy pun ade bagi nasihat kat saya..."
"dia bagi nasihat jangan makan cokelat banyak sangat jugak ker?"
"tak...dia cakap JANGAN MENYIBUK HAL ORANG LAIN...."


CUCU DAN ATOK...

"Mengapa kau tak sama seperti kawan2 ko yg lain?"tanya atok kepada cucunya...
"ko hanya dengan internet ko, dengan tv ko, dengan bola ko,sebabtulah ko tak lulus dlm peperiksaan....kwn2 ko ade yg dah naik ke universiti, ko bile lagi???"marah atok dengan nada yg lebih tinggi.
"atok, saya tak marah pun kalo atok tak sama seperti kawan2 atok yg lain..."
"maksud ko???"
"atok, kenapa atok tak sama mcm kwn2 atok yg lain...mereka semuakan dah jadi arwah..."


                    
              

Wednesday, December 16, 2009

KaMi 2MB5...

SALAM....
ana nak introduce sket penghuni kelas 2MB5, kelasku yg paling optimis,efektif,inovatif,brilliant and semua yang first-class-lever...
kelas ana terdiri drpd 29 orang pelajar di mane ade 8 jer budak lelaki(huhuhu...dah pupus...) and 21 budak perempuan(gambatte girls.....syukran for everything!)

bermula dengan cikgu kesayangan kami...
~CIKGU HAZILAH 
yang funny, sporting bile mengajar terutama skali BM...(tapi cikgu,BM tuu jugak ana tak mahir...)

~CIKGU NORAINI 
yg sporting giler and taught us MATH...(I LOVE MATH...insya-ALLAH...).she `s great, cute and ade time2 tuu...strict...

~USTAZAH AZIZAH
 tu`allim fi allughotu al-arabia...
(so sad coz ustazah nak pindah kat NEGERI SEMBILAN,ikut suami die...mase jamuan perpisahan, sumer budak pompuan kelas ana nangis...emmm...termasuk ana yg keras hati ni gok..huhuhu...budak laki pun  ade yg nangis...dokleh kabor sape.....cedih lorrr...)

~USTAZAH HAMIDAH
(ustazah yang mengajar PAI...baik dan senang       dibawa berbincang...)

and others....
they entrusted all of us to get 9A in PMR...
When they told like that to us, ana just GASP...so terrify and...ana felt like in another world...(tak boleh nok terungkap dengan kata2...asal dengor perkataan 'cikgu harap sangat awak semua dpt 9A tahun depan....lebih-lebih lagi Ustazah Azizah,rase nok pitam....ana dapat BA 'A' pun sipi-sipi...takut lorrr...)


                        STUDENTS.....

~FARIS
...the most quiet boy in the class...very awesome in silat and art....comel die lukis...

~IMAN
...our roi`s al-fasl...the most funny boy

~LUTFI
...the most confident boy...always speak BA with HANIS...

~ZUL
...the second lever of quiet boy...brilliant kid...

~HANIS
...most intelligent boy in our class..he's awesome in   BA...speak with him in BA...and you'll get A plus x2

~SYAHMI
...lelaki yg paling peramah...kot???

~MUADZ
...our MPP form 2...

~ZEERO
...the best pen-pal(MUADZ...)


~D-JOH
...the most creative girl in our class

~KHADIJAH
...baik, sweet...

~HUSNA
...paling muda dalam kelas and very intelligent...(ana wanna be like you..muaahhh..)

~IZZATI
...paling funny,tanpanya, sapelah kami...

~QILAH
...my friend and my dormmates...cute...

~NABIHAH
...naqibah yg ade kelas....

~IZZATI SYA
...pengawas yg ade kelas...tq for taking a picture of me with my poyo2 skill..

~ADAH
...baik and lovely

~NAJWA
...sekali tengok diam jer..dua kali tengok, kelakorlah die...

~NADRAH
...very cute like a teddy bear and intelligent

~NADHIRAH
...tq for helping in math, you`re the best

~MURNI
...punya semangat yg jitu and tinggi

~EMA
...baiklah awak ni...

~FARAHIN
....you`re the best...youlah yg bukan calang-calang orang yg boleh tandingi...err...bila ana boleh tandingi awak,ha?ha?

~BUSRA
...the most quiet girl in our class, still she`s cute and creative too..

~WANI
...ni die penolong kelas kite,tegas and efektif...

~SITI
...my best friend..love you for ever...(kate nak bagi gambor kat sawah padi???)

~RAIHANAH
...paling ceria...mudah ketawa

~BASIRAH
...cute and matured

~WANI CHEK
...cute sangat2

~NAJIHAH(ANA)
.....emmm....uhh...no comment...


ape-apepun, moga ikatan kita semua sentiasa kukuh!
~stay unite!
~ukhuwah fillah abadan abada!
~we must get 9A in pmr no matter what happen...walau badai dtg  melanda..9A sentiasa dlm genggaman, ingat tuu!
~caiyook, ganbatte and may ALLAH BLESS YOU!!



     

Sunday, December 13, 2009

Errr..ana yg poyo...

First, ana want to admit it...ana seorang yg poyo2 gitu...and ana like this anime....
Let ana tell you about this...
His name is hatake kakashi.
He has a lot of hobbies...(ana search about it on the internet and...damn!what`s his real hobby anyway..???)
and his dream...never thinking of it...(he is a human or what?of courselah anime...)

hehehe....


when he was  damn cute....

when he was serious...

when he was sad...

ohhh...and ana like this guy too...

he`s  hot even he plays watak antagonis...watak jahat..
waaaaahhhhhh..ana don`t care!!!
but he died.....
that was all his little foolish brother`s fault!!


But, the most cute anime in naruto are:

Why???
because in this picture, we can see that this anime now are muslim!!!



SELAMATKAN PALESTIN....



okey, pen off...

Saturday, December 12, 2009

mak....


First, ana want to ask you guys,

doesn`t this title fix in this blog?

well, never mind...



Today, ana wanna tell you about my mak...

My mak, as you can see....she is 38 years old now for sure...

when she was young,she wanted to be a lawyer but 'cik' doesn`t allow her to do so...

she told me when she was young, there was someone ask mak to be  his girlfriend...

???!!! Then, ana ask her whether that man was ayah or someone else...

*It`s someone else...*

*Who...?*

Then, mak told me that man is ANUAR ZAIN...

*silent....*

after a moment, I start to burst out laugh...no wonder that was true...

*it`s just a joke, right?*

*ikut suka hatilah nak caye ke dok....*

then, I look at my father,*she just kidding....ANUAR ZAIN does not study in KUSZAlah....if not, he should be USTAZ not PENYANYI and what sooverlah....



pen off.....

TodaY...

Sajer jer ni nak tulis....
aci hok ana tulis dalam BI?
kalau anda kate tak aci, ana tak kesah...ni tangan ana...hati ana...ana boleh buat ape2 jer...(beto x3 habis tu, kenapa tanya jugak?kene mintak izin ker...)
ape2 jerlah....

Today, mum and dad went to Auntie Aisyah`s house.Why?They went there because they want to see ABRAR...ALHAMDULILLAH...he successfully be a matured boy...you know what I try to say,right?I  describe the word 'potong' as the word matured..hahahaha.... so terrible word...(mender ngarut tulis..)
I have no idea to write in this blog..(ayat English pun simple2)
I`m very stress and terrifying because there are only 21 days left...how I`M GONNA DO?
I`m still doing `kerja cuti terancam' and after this I must do rivision...but,yeah...terlalu liat...
for FARAHIN and HUSNA, they both really work hard, aren`t they?They must have finished doing `kerja cuti terancam' and start to do rivision, isn`t???
You`re cool, dude!I want to be like you girls....wanna be an intelligent girl like you girls...wanna be a smart girl like youu....
MUST STRUGGLE FOR 9A PMR!!!
MUST GET IT!!!
There is no simple life in this world...I mean we start to face a lot of things with the words `tough' and `hard'...
We start to walk with hard atmosphere and hard situations...
First, we find the word HARD , then we find the word EASY...
but, we also find the word EASIER SAID THAN DONE...
BUT ,the words`keep moving forward', `berusaha bersungguh-sungguh', `man jadda wa jada wa man zaro`a hasoda' and whatsoever are very important...without all these words, we cannot open our eyes and see the beautiful world and we cannot appreciate everything...
well, this is just some motivation for ana and for all of you...
INGAT...PMR DAH DEKAT....
ahhh....that all for now.....

pen off...

my house is noisy right now...
can`t hold on!!!
after this, I must finish my works and do some rivision....
so ~tension~

Sunday, December 6, 2009

ANA GERAM SANGAT2...

Baru-baru ni, ana ade bukak satu friendster.Comel friendster tuu...jadi ana addlah dia as friend.Comel dia.... cuma ana rase kesian dengan dia...PATHETIC...
GAMBAR yg dia baru ambil tu dahlah tak tutup aurat....
walhal dia pakai tudung...kirenye dia ni...hipokritlah...
bukannya ana nak masuk campur fasal hal dia...cuma ana rase terlalu pelik...
dahlah dengan gambar yg macam tak serupa bikin...
(err...bolehker ana kutuk2 macam tu?)
anapun terus bagi nasihat kat komen dia tuh!
*auratlah...*
anapun continuelah find anything interesting on the internet, 2 jam lepastu ana pergi agi tengok gambar dia....
dia ni ade meletakkan gambar dia dengan sorang budak lelaki...Melalui komen dia, dia kata dia and budak lelaki tu just kawan...
*dah...kalau kawan mane ade pertalian darah...mane boleh dekat2 macam tu ajer...itu dikira perempuan dengan lelaki yg bukan muhrim...*
ana membebel sdn.bhd.
anapun menyibuk dengan mengirim komen kat dia nie...
*lelaki dengan perempuan yg bukan muhrim mane boleh buat cam tuh!dosa....*

****************************************************************************
malam tu, ana bukak friendster ana..OOHHH...ade komen...
yg jelas komen tu melalui dia...
dia cakap macam ni...
*hai...thanks for adding me as your friend...thanks for yr advice..sy tau wanita dengan lelaki yg bukan muhrim tak boleh buat macam tu...saya tau haram..tapi jgn tipu sy yg awk langsung takder kawan lelaki dan tak pernah dekat2 macam tu...
awk bukan perfect macam Nabi Muhammad.Sorry for aying that.I love ALLAH too..
who am I?That`s not important. Ohh...dan kami tak bersentuhanpun..Salam...*

ohhh..dia ingat ana ni aper..mase tuh muka ana merah dah ni...
orang bagi nasihat taknak dengar..UNMATURED!!! ana terus bagi komen katdia.
*oohh..takperlah...sy tau sy bukan perfect macam awak kate tuh!!!sory deh..."
sebelum bagi komen kat dia, ana cuba tanya fasal ni kat Fawwaz, dia cuma diam ajer..
huh!tak membantu...
and then ana pun sendlah mesej nie...

persoalannya,kenapa dia duduk dekat sangat dengan orang lelaki yg bukan muhrim tuh!lepastu, bila ana tegur die, die uses perkataan ALLAH DAN NABI MUHAMMAD...lepastu dia kata dia tau haram buat macam tu...last but not least, dia kate dia dengan lelaki tu tak bersentuhan pun...
hei awak!!!
walaupun awak cuma duduk dekat2 dengan lelaki tu, tak bermakna tak dosa!!!
ingat ni, apabila duduk berdekatan macam manepun, di tengah2nyer ada makhluk yg ketiga...makhluk yg dilaknak oleh ALLAH...makhluk tu ialah SYAITAN!Dalam ISLAM, kita dianjurkan supaya bersangka baik, namun kita juga perlu menjaga perlakuan kita agar tidak mendatangkan sangkaan buruk kat orang lain macam ana ni...perbuatan macam dia tuu... boleh menimbulkan fitnah apabila ada orang lain yg bersangka buruk terhadap mereka berdua walaupun mereka berdua sebenarnya tak buat ape2 pun... malah tak bersentuhan!!!
hei awak!!!
jangan nak kecil-kecilkan ana ni!!!walaupun ana tau masih ade ramai lagi yg mungkin lebih teruk daripada awak, tapi bersyukurlah...sebab awak jadi orang yang teristimewa sbab ana ade peluang nak bagi nasihat kat awak...supaya awak tak kecundang dalam lembah hina-dina...
kenapa awak sia-siakan nasihat ana ni?
ana tau ana tak perfect...
tak perfect,,,
tak perfect...
tapi tak salah kalau ana bagi nasihat kat awak, kan?
tapi, sayang beribu kali sayang...
walaupun awak tak kenal ana..ana rase macam kene bahangnyer tau tak!!!???
awak ingat ana ni aper?
nasib baik ana tak tulis serupa macam yg ade dalam blog ni kat komen awak...
kalau tak...tak taulah ana...mungkin makin bertambah bahangnyer...
dahlah bagi komen kat ana panjang jeler-jeler...
rasa macam....$@#%$#$%&*(entahlah...)
awak kate awak sayang ALLAH...jadi lakukanlah perintah ALLAH tu...
ana bagi nasihat ni tujuannya bukan untuk memalukan awak... tapi sebagai pengajaran kat ana jugak...


okeylah...puan hati dah ana tulis fasal nie....
SALAM...

jika awak terbace blog ana, minta maaflah....
ana memang macam nie?
ambil iktibar, okey?

sajer jer ni....

ANA JUST MAIN-MAIN JER NI.....
BOSAN...
TENGOK BLOGGG MACAM BUKAN BLOG LERR...
TENSION TOL!!!!


BETOL x3
MACAM UPIN &IPINLAH PULAK....
NGEEEHHH NGEH NGEH...
WEI, abrar...
janganlah bace kuat sangat blog kakak....
sekeh pale kang!!!
*senyum...*
mender senyum2???
mender gok mung?
*wei...jahatnya ana...*
ngeh..ngeh..ngeh...
hemmm...biarlah blog ana macam bukan blog ...biarlah dokleh up to datepun...korang kisah ape???
ngeh...ngeh...ngeh...
janji ana boleh tulis..muahahahha...
adik ana, FAWWAZ pula dari tadi asyik nok tengok jer blog ana...
ana malu aah nak bagi dia bace..kemudian dia kate macam ni...
*buat blog sangat!!!lepastu takboh bagi orang bace...*
and i said....
*kot pandai aah...nok post blog ni untuk orang lain bace bukan Fawwazpun...*
kata ana dengan lagak biasa walhal tahu yg dia bila2 mase jer boleh bace blog ana...
hehehehe...
what the heck i`m talking about?
okeylah..continue...





what do u really really want to achieve but you know that is impossible?

~taknak pmr!!!
~taknak masuk form 3!!!
~nok main kejar2 atas awan...(best woo...)
~nok jumpa my favourite anime,HATAKE KAKASHI and ITACHI(bukan voice actor)HEHEHE....(poyolah ana ni...unmatured!!!)
~nak semua orang ikut cakap ana...muhahahaha
~nak jadi perdana menteri(cita2 besar tuu)
emmm...tu jerlah kot...



what do you really want to achieve and it will be???

~nak dapat PMR 9a plus plus....(insya-ALLAH!allahuakhbar!doa-doakan ana yer...)
~protect my family....
~make my family always happpppppy especially when I can achieve everything that they want to do so..
~nak berjaya
~berjaya
~berjaya
~berjaya

5 perkara hebat(kira pecah rekod lerr) yg anda pernah lakukan...


~jerit...(gasp...)
~berjaya mempunyai perasaan geram terhadap orang yg tidak menutup aurat...
~lebih berani drpd dulu(huhuhu...)
~pecah pasu kesayangan mak....(and i have been punished....so menyesal!!!)
~sekeh pale ABRAR....


WHAT YOU REALLY WISH TO DO THIS TUESDAY?
~NOK nyanyi depan ABRAR sebab dia dah meningkat remaja(potong,potong...)
ngeh...ngeh...*kakak yg evil and takder ape2 cakne kat siblings...*
~YA ALLAH....nok buang sikap malas study kepada tumpukan perhatian terhadap pelajaran sehingga bukak sekolah nanti...(PMR beb...tak takut ker?)



okeylah...siap!!!

Thursday, December 3, 2009

2012...

UHHH...SO SORRY..THIS PICTURE IS A LITTLE BIT DAZZY...
Yesterday, my siblings including me and my bau-bau bacang went to the cinema in KUANTAN.We went there to watch the movie entitle 2012....we were warned. This movie is awsome.It is in great epic.First, I told that this movie will be bored and when my father ask me ``emm...kakak,would you like to come with us..''

I was just like duh!!!ok lah...

and when I watch this movie with a wide screen...(of courselah) I feel like I also in that movie.Come to think on it, very scare and terrify...

This movie about the idea of global doomsday event coinciding with the end of the Mayan Long Count Calendar's current cycle on or around December 21, 2012 (the northern hemisphere's winter solstice).

Jackson Curtis (John Cusack) is a divorced father who occasionally works as a limousine driver and a writer, while his ex-wife Kate Curtis (Amanda Peet) and children live together with her new boyfriend. In Guatemala reports start coming in of mass suicides in the Mayan jungles of people attempting to avoid the impending apocalypse.The IHC (Institute for Human Continuity), a secret organization, has realized the situation and begins constructing vast arks beneath the Himalayan mountains designed to withstand most natural disasters in order to save both humanity, significant species, and the greatest treasures of mankind for when doomsday finally happens.There are arguments however about how and when the governments of the world will alert their fellow citizens and even discussions about how the remaining survivors will be selected to survive Armageddon. When they discover that the global cataclysm is happening much faster than expected, they must race to these ships to save the human race before all is lost.Meanwhile on a day trip to Yellowstone with his two young children, Jackson meets Charlie Frost, who hosts his own radio segment and blog about his belief that the Mayans are correct about 2012. Over the coming days vast cracks are found within the fault lines in California, and despite the pleas from the government that everything is fine, Jackson isn't convinced.Hiring a private plane and gathering crucial supplies he races to his ex-wife's L.A. home to save himself and his family from the Earth's crust displacement occurring all around them. After a long and dangerous race through the collapsing streets of LA to get to Santa Monica Airport, Kate's new boyfriend Gordon uses his pilot skills to get the family to safety as the runway crumbles beneath them.After they take off, they fly dangerously through Los Angeles as the entire city crumbles into oblivion around them. As they look back the entire cityscape of Los Angeles has already started to crumble into the Pacific.It soon becomes clear that it's not just Los Angeles that's experiencing disaster, the Yellowstone Supervolcano erupts, Las Vegas is destroyed by a massive chasm that cuts through the city and an ash cloud from the Yellowstone eruption, more massive earthquakes occur in South America (one of which destroys the city of Rio de Janeiro).Washington, D.C. is flooded by an enormous tsunami which crushes the White House, and The Vatican in Rome crumbles into oblivion, destroying thousand-year old Catholic architecture and killing thousands of worshipers within seconds. As massive tidal waves began to sweep across the Earth (even at one point beginning to climb over the Himalayas), the U.S. government declares the end of the world.A group of survivors, including Jackson Curtis and his family must fight their way to China before they can board the great arks and save themselves from the gigantic tidal waves flooding the Earth.

Last but not least, I think it`s awesome and it also slip the funny part (although funny part was a little bit weird...)

I suggest you to watch it...

But from my opinionlah...i think we don`t have to believe a lots about this story in 2012....where the world end...

We, as ahuman don`t know when and what`s gonna happen to our world coz only ALLAH knows when the world end...

so, we must pray to ALLAH...

may ALLAH bless us...


allright, pen off...

NOK KABOR NI...

NOK KABOR NI...

boleh tak ana nok luah bende yg tersimpan kat dlm diri ana...
okey,okey...
dengar arr...
biarlah blog ana sampai jadi berkulat sebab takdok orang visit blog ana...
BIARLAH..


okey,okey,okey...
nok kutuk my innerself...

i was a freaky girl who doesn`t appreciate anything...
i was a nerd girl...
always scold my siblings walhal mereka tak buat ape2pun...
sampai mum marah kat ana...
i was clumsy
nervous tahap maksima
lazy
don`t know how to luahkan perasaan sebenar-benarnya...
always nuts!!!
always buat muka jeruk...
always mengajuk...
always menendang-nendang kaki kalau ade org tegur...
sikit2 tak boleh bagi org tegur dye..
hei, ingat dye tu sape...(dye tu analah...)
always think that i know anything padahal BWEEKKK...
i was a ngade2 girl...
but unfortunately, i always don`t get anything to say...
i unmatured...
always nangis...
dohlah tak pandai silat..
bajet nok masuk silat ngat..
nok ambik grading sangat..
dan tengok apa akibatnya...
everyone l***h at me.....
especially %^$^$^#
back home...
i feel like i`m in another world...
why???
aaahh....toksoh ceritelah pasal ni....
and i h**e myself now...huhuhu
why can`t i be good? ~~~cewaaah...ambil ayat SARAH dalam cerita NURKASIHlah pulak...
why?
why?
there is a lot of thing that i don`t like myself and i try to remove it...
and i so so so so weird into &%&eye..
i was tension
and lazy
and my mother don`t like me to be lazy but i just keep it up?
why?
why me?
waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhh


dah...
pen off for now....

Friday, November 27, 2009

GERAM DAN TENSION!!!

KENAPA ARR...
~~~~RASA SAKIT HATI TAK BILA ADA MUKA-MUKA YANG MEMPAMERKAN RASA TAK PUAS HATI TERHADAP KITA WALHAL KITA TAK BUAT APA-APAPUN...

~~~~~RASA SAKIT HATI TAK BILA KITA TENGAH NAIK MERADANG, ADA ORANG DATANG GI KACO KITA...

DAN.....
~~~~ RASA SAKIT HATI TAK BILA DENGAR ORANG TUU CAKAP SINIS NGAN KITA....

Ha.....
kalau semua soalan yg ana tanya ni jawapannya ya@,benar@betolah...,@yelah@yup@hait@na`am atau semua yg berkaitan, maka dgn rasminya ana jawab ana sedih...geram....hati jadi remuk rendam...
and semualah....
ade ker patut ana yg daif dan serba hina ni mereka(sesiapa yg terlibatlah...) buat macam tu kat ana.....
bermonolog sendirian...

ana tau ana bersalah...
tapi, tak payahlah buat muka seposen atau
buat nada sinis...
ana tak suka........faham??? lagi,lagi,lagi tak suka bila ada org cakap ngan ana dgn nada sinis... kalau nak tegur tuu...
tegurlah dengan berterus-terang....baru BEST~~
bagi analah kan....
tegur secara sinis and berterus terang. ana suka yg berterus terang...
PENDEK DAN PADAT...
tapi, tak taulah orang lain cammane???


p/s: sorylah....kalau kata-kata ana ni keterlaluan sbb ana tengah tension ni...
sebenarnya, banyak lagi nak tulis kenapa ana jadi tension?
tapi...gitu `ah. Tak ada apa-apa kata yg hendak diluahkan...

Tuesday, November 24, 2009

MANUSIA YG MENCADANGKAN ALLAH YG MENENTUKAN...


Today, I wake up too early untill I get scold from my mom, muahhahahaha....

but, that`s not a problem.She told to me that I must solat first.Of course, mak.Kakak nak solatlah ni...and after that, I rush to my lovely computer, quickly link on it.But, ah.......streamix asyik lip lap lip lap.....so tension!!!!

ops....mak always mad at me when i said the word ~tension~

she said if I always said tension, tension, tension you will get nerve...

I`m just quiet...but, mak....

okey, there is nothing i can do, right???

okey.......another day for a school holiday!!!ana nak cadangkan untuk diri ana yg bolox ni untuk doing revision but hehehehe, not for today, i guess...

what i mean is...ana nak buat revision start minggu depan and minggu yg berikutnya just a little and minggu yg berikutnya baru serius, maknanya selang-seli....

ummm, okey tak???

hehhehe, tapi ALLAH YANG MENENTUKANNYA and...

manusia hanya mampu merancang...

but, yeah....sapelah tak takut bila berjumpa dgn exam yang too big and too important ni...

start nok perekse, mesti tensionlah, fell too clumsy,nervous tahap maksima pastu mula tak boleh nak fikir...

UIKSSS....ana taknak gitu....

YA ALLAH, BANTULAH AKU DALAM MENGHADAPI SEGALA KEMUNGKINAN, YA ALLAH...

DOA-DOAKAN ANA,OKEY???


P/S : biarlah blog ana ni macam takde org bace...muhahhahaha

pp/s: my cousin who pass his or her BIG exam, may get the BEST result!!!

(you`re now too happy to do anything possible, right,right,right? MANE ACI!!!)

form 3 yang dup dap dup dap














yes.....


this is the post that has a wonderful meaning for everyone including me...


what I mean is...


this meaning is so, so, so awesome especially to anyone who wants to achieve something.


2010:


THE MOST TERRIFYING FOR ME


THE MOST DIP DAP DIP DUP FOR ME.


ARRGGGGHHHH.....i always hope that i will not be in FORM 3....BUT THAT`S WEIRD,KAN,KAN,KAN?


i have to achieve 9A`s in PMR....


BM-A


BI-A


SN-A


MT-A


KH-A


BA-A


SJ-A


GEO-A


PAI-A


I have to achieve it no matter what it cost and no matter what the risk(but there is no risk, right???)


BUT in final exam of form 2, i get 7A`S...


that`s cool but my i have my friend who got 9A`S in final exam.worth, isn`t?


3 of my firends got 8A`S in final exam...


and i think 4 of my friends including me get 7A`S ...


ALHAMDULILLAH.....


but I have to work hard, work smart...


but,yeah....nafsu tu banyak sangat...isk isk isk...


I HAVE A MASSAGE FOR YOU....


YES, YOU,YOU,YOU,YOU...



Monday, November 23, 2009

KERANA DIRIMU BEGITU BERHARGA...

SAHABAT...
apa ertinya sahabat?
mungkin macam iklan fair and lovely, tiap hari sayang....
mungkin juga macam iklan (entahlah dah tak ingat), kerana dirimu begitu berharga...
ayah kate sahabat ni,
habis madu sepah dibuang!!!
mak kate,hati2 dgn sahabat...
mcm iklan dalam ASTRO, macam-macam ada...
tapi, bagi ana, sahabat ni umpama satu pertemuan yang apabila pada akhirnya lahirlah perpisahan.
mcm dalam nasyid ni....dengar yer...

Ketika diri mencari sinar
Secebis cahaya menerangi laluan
Ada kalanya langkahku tersasar
Tersungkur di lembah kegelapan
Bagaikan terdengar bisikan rindu
Mengalun kalimah menyapa keinsafan
Kehadiranmu menyentuh kalbu
Menyalakan obor pengharapan
C/O 1: Tika ku kealpaan
Kau bisikkan bicara keinsafan
Kau beri kekuatan, tika aku Diuji dengan dugaan?
Saat ku kehilangan keyakinan
Kau nyalakan harapan
Saat ku meragukan keampunan Tuhan
Kau katakan rahmat-Nya mengatasi segala
(*) Menitis airmataku keharuan
Kepada sebuah pertemuan
Kehadiranmu mendamaikan
Hati yang dahulu keresahan
Cinta yang semakin kesamaran
Kau gilap cahaya kebahagiaan
Tulus keikhlasan menjadi ikatan
Dengan restu kasih-Mu, oh Tuhan
C/O 2:
Titisan air mata menyubur cinta
Dan rindu pun berbunga
Mekar tidak pernah layu
Damainya hati
Yang dulu resah keliru
Cintaku takkan pudar diuji dugaan
Mengharum dalam harapan
Moga kan kesampaian kepada
Tuhan Lantaran diri hamba kerdil dan hina
Ulang (*)
Syukur sungguh di hati ini
Dikurniakan teman sejati
Menunjuk jalan dekati-Nya
Tika diri dalam kebuntuan
Betapa aku menghargai
Kejujuran yang kau beri
Mengajarku mengenal erti
Cinta hakiki yang abadi
Tiada yang menjadi impian
Selain rahmat kasih-Mu Tuhan Yang
terbias pada ketulusan
Sekeping hati seorang insan
Bernama teman

Sunday, November 22, 2009

ketensionan.....

TAPI, KENAPA???
ARRGGHH....ARRHGGHH,.....ARRGHH....ARRGHHH...ARRGGGHH..ARRGHHH
TOLONGLAH SAPE-SAPE, tolong ana!!!!
arrggggghh....huhuhuhuhu



~benornye, dok tau pun nok tulis mender,
~sedih ngat ni...
~uuaaaaahhhh...
~gini, ana sgt stresss, dohlah internet kejap-kejap boleh bukok, kejap-kejap dokleh, peninglah...
~dohlah banyok keje hari ini....

Rilekslah, Najihah, dugaan baru sikit jer tu...
tak der lebih-lebih.

Saturday, October 17, 2009

LUAHAN hATI SEoRANG inSAN...

BISMILLAH...
TArik nafas dalam-dalam.Kumpulkan kekuatan yang bertamu di hati...okey...
Ana sebenarnya nak luahkan perasaan yang tiba-tiba datang.kejap datang kat kepala ana, kejap hilang, lepastu datang balik, macam biskutlah pulak....
Macam ni,
besok ana kene pergi kat asrama semula.Huhuuhu...sedey aah....
dahlah tension sbb 2 minggu lagi nak perekse final...
taknak hadapinya....(tapi terpakse jugak)
biarpun bukan PMR tapi ana cukup2 debar.Berdegup-degup.Masih rase hingga kini.
TAPI....
yang peliknyer kenapa ana tak kuat study kalau balik kat rumah?
kenapa kat sekolah lain pulak jadinyer,(hehehehe)
Bila ana fikir semua, mungkin sebab ade banyak pengaruh...
maksud ana banyak nafsu yang menggoda ana sehingga ana sikit2 jer study...
WORGGGHHH!!!!ARRGGHHH!!!teruklah ana ni, kan,kan,kan?
okey, continue with our subject.
nafsu yang menggoda ana macam, tido siang,tengok tv dan paling kuat nafsu ialah:
KOMPUTER....

ARRGGHH....TAKNAK JADI MACAM NI..
tapi, apa2pun, besok, ana nak kuat study sbb esok ana pulang ke asrama, jadi ana berubahlah watak daripada yang malas kepada yang rajin(muji nampak,hehehe)
tapi kan, bila fikirlah semula,di waktu ana masih dalam TINGKATAN 1, ana nangis....
nangis...nangis..nangis...
sbb ana taknak duduk kat asrama...
nak balik rumah..
macam ni perbualan ana dengan mak:

mak : kenapa telefon mak malam2ni?
ana : nak balik rumah...tak tahan duduk kat asrama.Time org nak study, mesti ingat kat rumah.lepastu mulalah tak fokus kat subjek...nak balik, mak...
mak : ape ni? bila balik kat rumah, bukannya study,tiap2 hari, duduk menghadap komputer tak tentu arah...bukanker lebih baik klu mak antar kakak(istilah untuk ana) ke asrama.
ana : sob.sob.sob.sob....mak, nak balik...


Akhirnyer, ana redho dengan keputusan mak.Mula-mula tu cebik skit muka, lama2 tu kira okeylah....Naik ke TINGKATAN 2,ana mula fikir, ALHAMDULILLAH...kalaulah mak akur dengan keputusan ana yang dulu2, tentu ana dah tak serajin gini study...
emmmm, tapi kalau kat rumah, kurang study berbanding kat asrama...
tabiat ana yg kureng2 study kat rumah masih ade, tapi kat sekolah, ana dah rajin dah...
(memuji diri lebih2...tak sedar diri,hehehe)
Pun begitu, faktor yg ana rajin skit study tu disebabkan kelas ana yang ade ramai budak2 yang bukan calang-calang orang.
Kalau enti atau enta tengok muka2 budak2 kat kelas ana macam seposen jer,
tapi jgn main dengan diorang, sekali dia libas, hohohoho, gegar selurug SMKAKA GEMILANG 2010 NI...
okey, bercakap pasal GEMILANG 2010 NI, macammana dengan visi smkaka yang lain???
dan dekat dgn 2010 ni,,,,doa2lah semoga SMKAKA dpt merealisasikan visi sekolah ni...
emm, bukan sekolah yg merealisasikan, tapi anak didik-anak didik yg stay kat sini....
SMKAKA, BILA NAK ANJAK VISI JADI GEMILANG 2020 KER ....

Followers